‘Words travel worlds. Translators do the driving’.

Anna Rusconi

SETMANA DE LES DONES DE LLETRES

Comparteix l'article

9:03 A Filolàlia, comencem el dia amb una ullada ràpida als mòbils per veure què es cou a les xarxes en matèria de llengua i cultura. Quin gust, doncs, retrobar la sempre activa i aguda Eva Piquer amb els seus comentaris tan pertinents. Aquesta dona de cultura, directora del digital Catorze i col·laboradora del diari ARA, entre moltes altres coses, ens regala bones reflexions cada dia.


9:15 Comencem a contestar correus i encàrrecs de correccions i traduccions. Com sempre, mirem d’establir terminis realistes i recordar-nos de les paraules sàvies de grandíssimes traductores del nostre país, com ara les de l’Anna Casassas: “Per moltes presses que et posi l’editor, no lliuris cap traducció sense haver-la llegit i repassat com a mínim un parell de vegades”.


10h Repasem articles i notícies recents i respirem amb calma quan llegim que el Govern ha decidit posar la lingüista Carme Junyent al capdavant del Consell Lingüístic Assessor. Quin respecte ens mereix aquesta experta en llengües amenaçades: per la seva coherència, valentia i sentit comú.


11h Durant un assessorament a una noia que ha de marxar d’Erasmus a estudiar a La Sorbonne de París, ens recordem de la capacitat d’Elizabeth Duval, que també hi estudia, de publicar, filosofar i obrir debat sobre les polítiques trans, ella que és una dona de lletres i escriu com vol.


13:00 En la pausa del migdia, ens posem a escoltar el Vostè Primer d’en Marc Giró perquè avui hi col·labora la Sílvia Soler, escriptora i gan lectora que sempre recomana petites perles. La d’avui és una novetat de l’escriptora Dominique Fortier i la seva recreació de la vida de l’Emily Dickinson (però en l’actualitat i a la ciutat de Boston) a la novel·la Les villes de papier.


14:00h A la classe de català de nivell B2, proposem al nostre alumne una activitat que consisteix a comparar una entrevista televisada que en Xavier Graset va fer a l’escriptora Eva Baltasar arran de la publicació del seu últim llibre, Mamut, amb una altra d’escrita que es va publicar a la premsa sobre la novel·la Sola, d’una altra escriptora que ens encanta, la Carlota Gurt.


15h A classe de francès de nivell C1, la Paula ens agraeix que li haguem recomanat la lectura de L’élégance du hérisson, el fantàstic llibre d’una de les nostres escriptores franceses preferides, la Muriel Barbéry. Li demanem que faci recerca sobre cinc fets impactants de la vida de l’autora i ens els presenta en un francès impecable.


18h30 A classe d’anglès amb la Júlia, de nivell FCE, volem que practiqui diversos accents i li proposem el visionat d’unes reflexions de l’irlandesa Sally Rooney, que no deixen a ningú indiferent.


23h Hora de plegar veles! Un bon descans reparador ens tornarà a la plena energia per encarar el dia demà al matí. I què millor que acabar-lo amb la lectura balsàmica del llibre El infinito en un junco de la Irene Vallejo? Ja que ens hem perdut el seu acte a la Biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall de Barcelona, no se’ns acut res millor, la veritat.


Estrenem la setmana de les Dones de Lletres. Aquí. A Filolàlia.


Més articles!

EL CAS FERRANTE

Sabeu qui és l’Elena Ferrante? Segur que sí! És l’autora, entre d’altres, de la tetralogia de L’amica geniale.    Aquesta

International Tea Day

INTERNATIONAL TEA DAY

Que el 21 de maig sigui el dia mundial del te ens omple d’alegria. Ens entusiasma el te! Per això

Paraules oblidades portada

Paraules oblidades

No sé si us passa, però quan a prop vostre algú pronuncia una d’aquelles paraules que crèieu oblidades, no us

ca