Per què val llegir en paper? Quan volem buscar dades concretes, la tecnologia digital ens ho facilita enormement. Però per absorbir la informació, comprendre-la en profunditat i reflexionar-hi críticament, el paper presenta una sèrie d’avantatges que cal no oblidar.
Fa uns mesos llegíem un article del nostre apreciadíssim (i savi) David Bueno en què ens explicava com el cervell interpreta el que llegim. A continuació us fem cinc cèntims dels punts principals que Bueno comenta al seu article. I us animem, a partir d’ara a llegir més en paper.
1.
Quan aprenem a llegir i cada vegada que llegim, el cervell no només es fixa en el text que hi ha escrit i té en compte el missatge que transmet, sinó que constantment valora tot el context i s’hi ajusta.
2.
Quan llegim alguna cosa en paper i quan aprenem a llegir amb aquest suport, normalment només tenim un llibre davant, no diversos, la qual cosa facilita que hi fixem l’atenció.
3.
La tecnologia digital ens permet tenir nombrosos documents oberts, navegar i passar d’uns a altres de forma quasi instantània, sense que l’espai que ocupen sigui insostenible en una taula de treball habitual. Això fa que l’atenció que usem per concentrar-nos en un document concret disminueixi, per la qual cosa el nivell de comprensió és menor, no el memoritzem tan bé i no podem dedicar prou esforços a valorar-lo críticament. Per costum, tan bon punt hem trobat la informació que buscàvem passem ràpidament a un altre document.
4.
A les xarxes socials, els missatges breus es llegeixen amb rapidesa per no perdre’s el següent o per poder contestar immediatament. Aquesta immediatesa no afavoreix la reflexió crítica ni l’atenció plena.
5.
Quan llegim un text en paper, tenim tota la pàgina davant, sencera, i el text manté la posició fixa. Malgrat que no ens n’adonem, aquest fet aparentment trivial permet que el cervell orienti amb facilitat allò que està llegint en el conjunt de la pàgina i del llibre, la qual cosa facilita la seva comprensió i integració a la memòria.
6.
En un suport digital, en canvi, normalment avancem pel text desplaçant-lo físicament per la pantalla. S’ha vist que aquest fet dificulta que el cervell s’orienti en el conjunt de l’escrit i, a més, li exigeix molt més esforç mental, atès que les paraules es van desplaçant amunt o avall i cal anar recentrant l’atenció constantment.
Per sintetitzar, quan volem buscar dades concretes, la tecnologia digital ens ho facilita enormement. Però per absorbir la informació, comprendre-la en profunditat i reflexionar-hi críticament, el paper presenta una sèrie d’avantatges que cal tenir molt en compte.
Apunteu-vos al repte de Filolàlia: llegiu més en paper!
(Totes aquestes dades han estat corroborades per diversos estudis publicats aquests darrers anys, molts dels quals han estat recopilats i comparats en dues anàlisis publicades al Journal of Reserach in Reading i a Review of Educational Reserach).