‘Words travel worlds. Translators do the driving’.

Anna Rusconi

JOCS DE LLENGUA PER A TOTHOM. LET’S PLAY WITH WORDS!

JOCS DE LLENGUA PER A TOTHOM. LET’S PLAY WITH WORDS!

Comparteix l'article

Ja hem començat el mes de novembre i per fi el fred comença a trucar a les portes, sobretot de cara al vespre.

 

Des de Filolàlia, us encoratgem a jugar. És el que fem sovint amb els nostres alumnes per aprofundir en l’aprenentatge de la llengua, però ens adonem que jugar amb les paraules sempre, sempre és un plaer. És igual quina edat teniu i quina llengua parleu o apreneu. Jugar sempre és una bona oportunitat de pensar, alliberar-se i oblidar-se de preocupacions i problemes que la vida ens va posant davant.

 

Així, doncs, us deixem unes quantes idees per recollir-vos en temps de tardor i, qui sap, potser també us donarem alguna pista de bona sobretaula nadalenca 

JOCS QUE NO REQUEREIXEN MATERIAL

Contact: ideal per jugar en grup. Una persona pensa en una paraula i només en diu la inicial. La resta de persones han d’imaginar quina paraula pot ser a partir de la definició. Si una altra persona del grup ha pensat en la mateixa paraula, diu CONTACT, i tots dos alhora han de dir la paraula. Si l’encerten, canvia el torn i el següent jugador pensa en un altre mot. Si no, la persona que havia pensat la paraula en dona una segona lletra, i així successivament fins que algú l’endevina, sempre a partir de definicions. Ideal per practicar pronoms relatius en qualsevol llengua!

Paraules encadenades: el joc més bàsic i entretingut per a qualsevol edat. Es pot jugar a partir de lletres, síl·labes, rimes… Una persona diu una paraula i la següent n’ha de dir una altra que comenci amb la mateixa síl·laba que acaba l’altra, mateixa lletra, mateix so, etc. Ideal per a nivells inicials.

De 1 a 10. Proposeu a una persona de pensar en una paraula d’una sola lletra. Després, de dues. I així successivament fins a arribar a 10 lletres. A partir de les 5 o 6 lletres la cosa es posa interessant, ja ho veureu! Ideal per practicar l’ortografia, les flexions de gènere i nombre, etc.

L’intrús. Cada persona pensa sèries de 5 o 6 paraules en què sempre n’hi ha una que no encaixa. Cal trobar de quina paraula es tracta i per què (potser per camp semàntic, per nombre de síl·labes, per fonètica, etc.). Ideal per a nivells bàsics per repassar vocabulari i també per a nivells avançats, per filar més prim.

L’ illa deserta. Es formula la pregunta: “Què t’enduries a una illa deserta?” I la persona respon seguint un criteri concret (que pot ser lingüístic o no). Els jugadors van preguntant per torns si la persona que té el torn s’enduria tal o tal cosa, fins a descobrir quin és el criteri d’elecció. Com ara: “T’enduries un elefant?” “Sí”. “I una poma?” “No”. (potser aquí el criteri és de paraules que comencen per vocal i no per consonant, per exemple). Ideal per a tots els nivells.

AMB PAPER I BOLI

El penjat. Qui no el coneix? Ideal en qualsevol moment i situació, nivell i edat, a partir de conèixer les lletres i saber llegir.

Paraules desordenades. Es pensa una paraula i es presenta amb les lletres desordenades fins que l’altra persona aconsegueix ordenar-la i desxifrar de quina paraula es tracta, així de senzill. Difícil per a persones dislèxiques, però no impossible.

Codis secrets. Es tracta de crear un alfabet alternatiu i escriure un petit missatge fins que l’altra persona pot desxifrar el codi alfabètic i dir en veu altra el missatge creat. Ideal per a nens i nenes creatius. Es pot oferir tot l’alfabet nou com a pista, només algunes lletres o res de res.

El joc de l’alfabet. A partir de definicions amb cada lletra de l’alfabet, el jugador que té el torn ha d’aconseguir endevinar les 26 paraules del joc. El famós “Pasapalabra”, vaja.

Escales. Pensem una paraula monosil·làbica. Demanem a l’alumne o jugador que en canviï només una lletra per crear una nova paraula. I així successivament, fins a crear el màxim de paraules possibles. És addictiu, de debò. Per a nivells mitjos i avançats.

JOCS AMB SUPORT

Parauleja: joc visual i dinàmic, de rapidesa, en què cal pensar en paraules que comencin per una certa lletra i d’una certa categoria (aliments, professions, personatges de ficció, ciutats, etc.). Recomanat a partir dels 6 anys.

Dixit. Joc en què cal inspirar-se a partir d’una imatge abstracta i treballar a partir de conceptes. Ideal per treballar el vocabulari de les emocions, les sensacions i els sentiments. Recomanat a partir dels 8 anys

Story cubes. Un joc de petit format, ideal per transportar a qualsevol banda, que permet inventar històries sobre la marxa. Per torns, individualment o en grups: una autèntica delícia. Recomanat a partir dels 5 anys. Ah! I per als alumnes més grans, val la pena treure’n partit i treballar connectors textuals i fins i tot expressió escrita!

Scrabble. Un clàssic. Qui no hi ha jugat alguna vegada? Ideal per treballar l’ortografia dels mots, la derivació i la flexió de gènere i nombre. Recomanat a partir dels 10 anys.

Pouet-Pouet. Recomanat a partir dels 5 anys. Un joc infantil a simple vista però que entreté a petits i grans a parts iguals. Cartes amb imatges que cal representar per mitjà de la mímica, el so o totes dues coses: meravellós per a nivells inicials en qualsevol llengua.

En voleu més? Proper dia, un altre article amb més propostes. Continueu ben atents!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Més articles!

DICCIONARIS NADALENCS

A Filolàlia tenim passió pels idiomes. Per això ens entusiasma compartir-los, difondre’ls, aprofundir-hi i gaudir-ne plegats. Aquests dies hem estat

Ko Tozawa

KO TAZAWA ENS FASCINA

A Filolàlia, ens fascina el professor i traductor, Ko Tazawa (Yokohama, 1953-Kobe, setembre de 2022).    Ens fascina la gran

ca