‘Words travel worlds. Translators do the driving’.

Anna Rusconi

Decàleg per preparar exàmens oficials d’idiomes amb confiança

Comparteix l'article

Si us esteu plantejant preparar-vos per a un examen oficial d’idiomes al llarg d’aquest any (un FCE, CAE, DELE, DELF, C2 de català o el que sigui), aquí teniu 10 consells pràctics que des de Filolàlia us regalem amb molt de gust.

  • No us mireu l’examen com una creu. Al contrari, és un repte i una oportunitat de millora. Tant si aproveu com si no, l’esforç haurà valgut la pena. Segur.
  • Envolteu-vos tant com pugueu de l’idioma en qüestió durant les estones de lleure. Escolteu la ràdio al cotxe, podcasts, música, parleu amb nadius si el dia a dia us ho permet, mireu sèries i pel·lícules (si ja les coneixeu en la vostra llengua, millor), llegiu textos que us caiguin a les mans (revistes, llibres, el que sigui) i escriviu ni que sigui la llista de la compra en aquell idioma durant unes quantes setmanes. També podeu canviar l’idioma del mòbil, l’ordinador, el cotxe…tot en l’idioma en qüestió!
  • Sigueu conscients que no tan sols us esteu preparant per a un examen; també esteu avançant en l’aprenentatge d’un idioma, i això sempre suma. Sempre.
  • Destineu temps d’estudi i pràctica autònoma, independentment de si us prepareu en una acadèmia especialitzada o amb algun professor particular. L’autonomia realista i seriosa és clau per a una bona planificació abans de l’examen. Sigueu constants i no defalliu!
  • Prengueu-vos la pràctica com un tot, no tan sols de les àrees que més us costin. Treballar igualment el que menys us costa us donarà aire i energia per afrontar les àrees en què teniu més dificultats. A més, donar per fet que ja domineu això o allò us pot donar un excés de confiança que pot ser traïdor el dia de l’examen.
  • No desestimeu la recepció de la llengua: la comprensió auditiva i lectora sempre són més senzilles que la producció escrita i oral, però assegurar aquestes dues àrees us permetrà produir amb més recursos perquè sabreu traslladar amb més facilitat allò que llegiu i escolteu a allò que escriviu i dieu.
  • Potencieu la producció tant com pugueu. D’acord, escriure textos d’una tipologia i amb un format concrets es fa pesat, però si agafeu bons hàbits des de l’inici i sou constants no us pesarà tant; i xerrar en veu alta ni que sigui de cara a la paret una estona cada dia us aportarà fluïdesa i transmetreu més seguretat als examinadors.
  • Busqueu recursos a la xarxa o en paper i limiteu-los. Si us passeu més estona buscant webs fiables i exàmens de mostra que fent-los no haurà valgut la pena i us atabalareu perquè no sabreu per on començar. El material de què disposeu i un parell de webs solvents ja faran el fet!
  • Acostumeu-vos a fer exàmens sencers en temps real, sobretot pel que fa a la producció escrita. Treballar sota pressió amb una alarma al costat és una eina que no falla mai. Com més pressió us acostumeu a suportar, menys feixuga se us farà el dia de l’examen. Us semblarà que n’esteu fent un de prova perquè ja hi estareu molt acostumats!
  • Si suspeneu per poc, plantegeu-vos el següent nivell oficial en lloc de tornar a pagar per un examen per al qual segurament ja no estareu motivats. Us farà massa mandra tornar-vos-hi a posar al cap de poc temps. En canvi, si per exemple en lloc del FCE us poseu a preparar el CAE a llarg termini, la cosa tornarà a adoptar un punt de repte que es farà més interessant que sentir que torneu enrere. Sempre endavant!
  • Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Més articles!

    ca