Quin tipus de conversa teniu amb la gent que us envolta? Us heu preguntat mai si les vostres relacions (personals, familiars, professionals) són de qualitat? I si la comunicació entre vosaltres també ho és?
Tots sabem el que és una conversa d’ascensor i com es diferencia d’una bona conversa o conversa de qualitat. Però potser el que no sabíem era que, en realitat, podem establir sis nivells de comunicació, que van des del més bàsic al més complex i enriquidor.
La clau de tot plegat la trobem en Eric Berne, un psiquiatra canadenc que va definir aquests sis nivells dotant-los de característiques diverses. Us els desglossem a continuació, inspirats per la lectura d’un article molt revelador de la psicòloga Eva Bach.
ELS SIS NIVELLS DE COMUNICACIÓ
PRIMER NIVELL
Les fórmules clàssiques de cortesia i frases tòpiques com ara salutacions, agraïments, disculpes breus, etc. Inclou també converses entre veïns o fins i tot estranys sobre la meteorologia, l’estat del trànsit, etc. ja sigui en un transport públic, botiga o ascensor.
SEGON NIVELL
Es produeix quan ens dediquem a criticar o jutjar els altres i parlem de rumors i xafarderies.
TERCER NIVELL
Engloba totes les ocasions en què parlem de nosaltres mateixos. Què pensem, com ens sentim, quines idees tenim.
QUART NIVELL
Molt similar a l’anterior, inclou un grau més d’implicació, atès que engloba experiències i vivències personals.
CINQUÈ NIVELL
Aquí ja estaríem parlant d’incloure l’altre. És l’estadi en què compartim el pas anterior: sentiments, vivències, etc.
SISÈ NIVELL
És el més elaborat, perquè comporta fomentar l’afecte, l’empatia i l’amor envers els altres.
En aquesta escala, els nivells primers a cinquè no tenen sentit si un no practica mai el sisè: una escolta activa i real, un intercanvi sincer i significatiu. Segur que els nostres “gràcies”, “bon dia” o somriures a la persona que tenim davant prendran un altre caire si es diuen des de l’autenticitat i l’empatia.
Quins nivells practiqueu, vosaltres, i amb qui? Prenem-ne consciència: les nostres relacions interpersonals se’n beneficiaran.
Si voleu anar una mica més enllà, us recomanem les lectures següents: